University of Edinburgh- 2015 M.Sc. Marine Systems and Policies

Studieverslag – University of Edinburgh 2015-2016 M.Sc. Marine Systems and Policies

Terugkijkend op mijn master in Edinburgh kan ik niets anders zeggen dan dat het een van de beste beslissing in mijn leven is geweest. Een jaar in het buitenland studeren raad ik iedereen aan! Voor mij is het uiteindelijk een combinatie van factoren geweest die mijn master in het buitenland tot een groot succes heeft gemaakt.  Allereerst was er natuurlijk het masterprogramma: uniek binnen Europa, daar ben ik nu ik het programma heb afgerond nog meer van overtuigd dan daarvoor. De verschillende disciplines van waaruit natuur conservatie en duurzame (economische) ontwikkeling werden benaderd, hebben mij een breed scala aan invalshoeken geven alsmede inzicht in de onderliggende verbanden hiertussen. Van internationaal recht tot mariene ecologie en van human development tot windmolens op zee, alles staat met elkaar in verband. Juist daarom was voor mij het interdisciplinaire karakter van mijn master een onmisbare succesfactor.  Dankzij de gedrevenheid en professionele achtergrond van mijn tutor en haar grote netwerk binnen het vakgebied werd ik tijdens de opleiding ook erg goed voorbereid op een baan buiten de academische wereld. Aan de hand van realistische of zelfs waargebeurde casestudies werden we gevraagd om rapporten of adviezen te schrijven voor fictieve opdrachtgevers en op de jaarlijkse ‘marine mixer’ kregen we de kans om met mensen uit het vakgebied van gedachten te wisselen over carrière en scriptie mogelijkheden.  Mijn eigen scriptieonderzoek heeft uiteindelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn masteropleiding en mijn jaar in het buitenland. Volgend op de klassikale fieldtrip heb ik 6 weken lang zelfstandig onderzoek gedaan in de Malediven naar de duurzaamheid van onderwater toerisme. In samenwerking met een lokale NGO heb ik onderzoek gedaan naar de verschillende perspectieven binnen de lokale toerisme-industrie betreffende de duurzaamheid van duik- en snorkelexcursies.            Het veldonderzoek betrof onder andere het afnemen van interviews en enquêtes met stakeholders werkzaam in de industrie, de overheid en lokale NGOs, alsmede het observeren van de betreffende excursies. Binnen een kort tijdsbestek heb ik in een politiek instabiel land onderzoek gedaan naar dit precaire onderwerp, wat natuurlijk vele leermoment met zich mee heeft gebracht. Niet alleen is mijn inhoudelijke kennis over het onderwerp verbreed en verdiept, ook heb ik nieuwe praktische vaardigheden opgedaan die toepasbaar zijn in mijn vervolg carrière. Daarnaast heb ik tijdens mijn onderzoek mijn persoonlijke grenzen verlegd en ben ik gegroeid in het tonen van durf en doortastend optreden in lastige situaties. Als laatste wil ik benoemen wat een fantastische stad Edinburgh is om in te studeren. Hoewel ik niet veel vergelijkingsmateriaal heb, staat Edinburgh voor mij met stip op nummer 1. De kleinschaligheid doet de stad gemoedelijk aanvoelen terwijl deze toch van alle, maar dan ook alle gemakken voorzien is. Er werd vaak gegrapt dat Edinburgh minstens zo rijk en divers is als Londen, alleen dan op een kwart van de oppervlakte. Bovendien zijn de inwoners van Edinburgh, en Schotland in het algemeen, zo ontzettend open en vriendelijk dat je je direct thuis voelt. Dit heeft mijn jaar in Edinburgh niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook heel erg gezellig en verrijkend gemaakt. Ik wil Genootschap Noorthey graag heel hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan het succesvol behalen van mijn master en aan een onvergetelijk jaar in Schotland.