Genootschap Noorthey

Oud bursalen verslagen

International Health 2022-2023, Berlijn

2022-2023

Begin september 2022 kon ik mede door de renteloze lening van Genootschap Noorthey beginnen aan de studie International Health aan het Charité in Berlijn. Het is niet volledig toevallig dat Charité’s beroemdste arts, Rudolf Virchow, onder andere bekend is vanwege de volgende uitspraak: “Geneeskunde is een sociale wetenschap en politiek is geneeskunde op grote schaal”. Dit was nadat hij in 1847 door de regering op pad gestuurd was om een uitbraak van vlektyfus te bestuderen. In zijn rapport legde hij naast de medische aspecten ook veel nadruk op de sociale omstandigheden waarin mensen woonden en het ontbreken van fundamentele mensenrechten. Door deze bril leerden wij tijdens de master ook kijken naar ziekte en gezondheid wereldwijd. In de eerste maanden werd een brede basis gelegd met onder andere tropische ziektes, ethiek, statistiek en onderzoeksmethoden en projectmanagement.

Een voor mij nieuw en heel waardevol onderwerp was de medische antropologie. Onderzoek in dit veld houdt zich bezig met de sociale en culturele aspecten van wat mensen denken, doen en ervaren omtrent ziekte en gezondheid. Het is onmisbaar in het ontwikkelen en succesvol implementeren van interventies in de publieke gezondheid.

Het vak financiering van gezondheidssystemen heb ik als heel nuttig ervaren en tot mijn verrassing ook als leuk. Het doel was dat iedereen zich vertrouwd genoeg zou gaan voelen met de inhoud en het jargon om zich te mengen in gesprekken over financiering in de zorg. Dit zodat wij, merendeels mensen met een achtergrond in de zorg, kunnen blijven sturen op wat wij verstaan onder kwaliteit van zorg. 
Bij het vak ontwerpen, managen en evalueren van projecten in de gezondheidszorg werkten we een (al dan niet fictief) project tot in de puntjes uit. Dit was uitdagend omdat ik plannen niet tot mijn sterktes reken, maar daarom een des te waardevollere vaardigheid. Alle vakken heb ik met succes afgesloten.

 

De 45 deelnemers van de master hadden ongeveer 30 verschillende nationaliteiten. Ook de achtergronden qua werk en hoeveelheid werkervaring waren heel divers. Dit maakte dat, ondanks dat Duitsland niet ver van huis is, het toch een heel bijzondere, verbredende en verdiepende ervaring was. De samenwerking was soms uitdagend, maar vooral ook leuk. Dagelijks werd er over uiteenlopende thema’s gediscussieerd tijdens de lessen, waarbij het vooral bij de onderwerpen corruptie en gendergelijkheid hoog op kon lopen. In de avonden en weekenden werden culinaire en culturele ervaringen uitgewisseld. Er ontstond een hechte groep en ik weet wel zeker dat ik enkele vrienden zal blijven zien en spreken.

 

Na ruim anderhalf jaar uit een koffer geleefd te hebben, is het eerst even tijd om weer een thuisbasis te creëren, mijn bankrekening bij te vullen en werkervaring op te bouwen. Ik ben er zeker van dat ik met deze nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden in de nabije toekomst nog een periode buiten de landsgrenzen zal gaan werken. Maar voor nu helpt de studie me ook om binnen Nederland meer aan gezondheid en de gezondheidszorg bij te kunnen dragen.

 

Shopping Basket