In de eerste week van oktober 2016 begon ik aan mijn twee masteropleiding, de MA in Curating the Art Museum aan het Courtauld Institute of Art in Londen, Verenigd Koninkrijk.
Het Courtauld Institute is een prestigieuze instelling voor onderwijs in de kunstgeschiedenis dat over de hele wereld bekend is. Een groot aantal museumdirecteuren en academici heeft hier een opleiding genoten, en het wordt vaak gezien als een startpunt voor een succesvolle carrière in the internationale kunstwereld. Van alle Bachelor en Masteropleidingen die op deze tak van de University of London worden aangeboden staat de MA Curating wellicht wel het best aangeschreven. Het is de enige Master die geen 9 maar 12 maanden duurt en er is een streng selectieproces voor wie tot deze opleiding wordt toegelaten.
Zodoende was ik verbaasd en blij toen ik, na een persoonlijk gesprek in Londen, werd toegeltaten, met name omdat de rest van de groep een vooropleiding had genoten aan universiteiten als Oxford, Cambridge, en Yale. Ik verwachtte dan ook een competatieve sfeer onder de studenten, maar niets bleek minder waar. De groep bestond uit 11 studenten, stuk voor stuk erg gedreven en intelligent, maar tot mijn opluchting bleek iedereen ontzettend goed met elkaar overweg te kunnen. De twee ‘course leaders’, Martin Caiger-Smith en Giles Waterfield, waren doorgewinterde en competente kunsthistorici en conservatoren, en de rest van de vakken werden gedoceerd door andere Courtauld professoren evenals gastdocenten van andere universiteiten, instituten en musea.
Helaas kwam Giles Waterfield twee maanden na het begin van de opleiding plotseling te overleiden, hetgeen betekende dat het curriculum aangepast diende te worden. Met hulp van professoren van andere universiteiten en een flinke dosis creativiteit heeft de kwaliteit van onze opleiding er uiteindelijk niet onder geleden. Wel was het natuurlijk een erg trieste noot, maar het heeft iedereen ook nog dichter bij elkaar gebracht, en de groep studenten werd uiteindelijk zeer hecht.
De vakken varieerden van de geschiedenis van musea en collecties tot tekst en interpretatie, van technische kunstgeschiedenis tot het organiseren van actuele debatten. Ook werd er een studiereis van een week naar Frankfurt ondernomen, en werden studenten aangemoedigd regelmatig lezingen en workshops bij te wonen die werden georganiseerd aan het Courtauld. Als kers op de taart werd er van de studenten verwacht dat zij een originele tentoonstelling organiseerden. Hiervoor mochten wij putten uit de wereldberoemde collectie van de Courtauld Gallery evenals die van de Arts Council, en kregen wij een budget van meer dan 10.000 pond. Over een periode van een aantal maanden hebben wij een volledig originele tentoonstelling bedacht en tot stand gebracht. Toen de kunstwerken eenmaal gearrangeerd en geïnstalleerd waren in de Courtauld Gallery hebben wij een opening georganiseerd, welke een groot succes was. De tentoonstelling, getiteld ‘Corpus: The Body unbound’ was een maand geopend en is erg goed ontvangen en besproken. Het hele proces was ontzettend leerzaam en bijzonder om mee te maken.
Gedurende de zomermaanden heb ik bovendien stage gelopen bij de Royal Museums Greenwich, een erg leuke en leerzame ervaring, en heb ik gelijktijdig een scriptie geschreven van ca. 10.000 woorden met als onderwerp het tentoonstellen van hedendaagse kunst in een erfgoed context in Engeland en Wales, met name binnen de National Trust. Uiteindelijk ben ik bene meritum geslaagd voor de MA in Curating the Art Museum, en ik ben zeer tevreden met hoe het jaar is verlopen. De opleding was een schitterende en leerzame ervaring – deels mogelijk gemaakt door de genereuze lening die ik toegewezen heb gekregen door het Genootschap Noorthey – die ik iedereen die geinteresseerd is in conservatorschap zou aanbevelen.