Genootschap Noorthey

Oud bursalen verslagen

MSc. Aerospace Medicine – King’s College

2022

Als geneeskundestudent zijn er niet veel kansen om voor langere tijd in het buitenland te studeren, aangezien het gaat om een Nederlandstalige studie gericht op het Nederlandse gezondheidssysteem. Op een coschap in het buitenland na ben je dus afhankelijk van Nederland. Des te mooier was het om na 6 jaar geneeskunde in Nederland deze kans te krijgen om een jaar lang in Londen te gaan wonen en studeren. Hoewel je vanaf het begin merkt dat King’s College London niet een doorsnee universiteit is, met name door de ligging middenin een van de grootste en bekendste steden van de wereld, was de gelijkenis met studeren in Nederland verrassend groot. Na 6 jaar op een Nederlandse universiteit was ik vergeleken met mijn studiegenoten die veelal een stuk ouder waren en van over heel de wereld kwamen misschien wel het meest “thuis”. Dat zorgde ervoor dat ik vanaf dag een vooral kon genieten van de universiteit en de stad. Mijn weg naar de universiteit leidde me iedere dag langs de Tower of London en over de Tower Bridge, de meest iconische brug van de UK. Hierdoor ging er dan ook geen dag voorbij zonder herinnerd te worden aan hoe bijzonder het was om daar midden in Londen te wonen en studeren.

De studie (MSc. Aerospace Medicine) was een opeenstapeling van nieuwe ervaringen en unieke inkijkjes. De eerste 3 maanden bestonden uit colleges op King’s College. In deze maanden leerden we zowel de algemene basis van de lucht- en ruimtevaart als de basis van de fysiologie en geneeskunde rondom de lucht- en ruimtevaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de natuurkundige theorie van het vliegen, verschillende typen vliegtuigen (militair en commercieel) en alle systemen in het vliegtuig, wat het lichaam te voorduren krijgt op grote hoogte of tijdens bepaalde incidenten en natuurlijk de invloed van vliegen op een ziekte en andersom. Kortom een hele brede lucht en ruimtevaart basis. Vervolgens verhuisde we met de hele klas 3 maanden naar een vliegbasis van de Royal Air Force (RAF). Daar woonden we in de officiersmess en konden we alle opgedane kennis toepassen en verdiepen, daar waar het echt gebeurt. Op de basis was het RAF ‘Centre for Aviation Medicine’ en hadden we dus toegang tot allerlei kennis, apparatuur en natuurlijk vliegtuigen en helikopters. Achteraf voelde dit als een groot schoolreisje van 3 maanden. Een van de hoogtepunten was deelname aan de ‘Space Physician Course’ van de European Space Agency, waar we samen met de ESA-astronauten de ins en outs van space medicine konden leren. Maar ook de bezoeken aan British Airways, de British Army helikopterbasis gecombineerd met een helikoptervlucht en het bezoek aan Martin Baker (schietstoel-fabriek) waren uniek. Aan het einde van deze 3 maanden vielen ook onze examens en vond het studeren hiervoor dus ook nog tussendoor plaats in de officiersmess, met z’n allen bij elkaar. De perfecte studeeromgeving.  

Het tweede half jaar stond in het teken van wetenschappelijk onderzoek terug op King’s College. Hier deed ik samen met een promovendus van de universiteit onderzoek naar de fysiologische effecten van verschillende niveaus van inspanning op verschillende hoogten. Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in hoe het lichaam van piloten en loadmasters (de verantwoordelijke achterin een militair toestel of helikopter) reageert als zij zich moeten inspannen tijdens het vliegen. Dit was uiteraard onwijs interessant, maar ook een geweldig goede basis om mijn carrière binnen de lucht- en ruimtevaartgeneeskunde en fysiologie te beginnen.

Evenals de studie was het leven buiten de studie een groot avontuur. Londen is een geweldige stad om een jaar lang met goede vrienden te ontdekken. Zelfs aan het einde van het jaar had ik nog niet de helft van de stad ontdekt. Ik voelde me erg snel thuis in de stad en zou dolgraag nog eens een periode in de stad willen wonen.

Deze studie was de perfecte ingang in de Lucht- en Ruimtevaartgeneeskunde en fysiologie. Tijdens de studie leer je veel van de belangrijke spelers in het vakgebied goed kennen, wat ervoor zorgt dat ik na een jaar met een relatief groot netwerk over de hele wereld weer vertrok. De studie heeft me ook een perfect en realistisch beeld gegeven van de mogelijkheden binnen het vakgebied. Dit zorgde ervoor dat ik na het overwegen van meerdere opties gekozen heb voor een baan bij de luchtmacht. Binnen de luchtmacht kan ik een erg grote variatie van ervaringen opdoen de komende jaren en me nog verder ontwikkelen. Een van de voorbeelden hiervan is dat ik recent de militaire vliegerarts-opleiding heb gevolgd en nu ook mijn civiele registratie als aeromedical examiner kan halen bij de luchtmacht. Iets dat zonder de studie geen optie was geweest zo snel. Ook heeft de studie ervoor gezorgd dat ik aan de slag kon als Vliegerarts-onderzoeker, waardoor ik zowel de geneeskunde kant als de fysiologie kant van lucht- en ruimtevaart kan blijven ontwikkelen. De unieke en mooie combinatie van vliegerarts zijn en onderzoek doen in de centrifuge en hypobare kamer. Ik zit nu op de beste plek om belangrijke ervaring op te doen en verder te kunnen leren binnen de lucht- en ruimtevaart.

Shopping Basket