Genootschap Noorthey

Oud bursalen verslagen

Ms Data Science U.B.C. 

2022

Allereerst wil ik u uit de grond van mijn hart bedanken voor de bijdrage die het Genootschap Noorthey aan mij heeft toegekend in 2022. Mijn afgelopen jaar in Vancouver, Canada is een ervaring geweest die ik nooit van mijn leven zal vergeten. In dit verslag zal ik proberen samen te vatten wat ik heb meegemaakt, geleerd en bereikt tijdens dit avontuur.

 

Het idee om een master te doen in het buitenland kwam eigenlijk na de COVID periode. Ik was oorspronkelijk van Amsterdam naar Schotland verhuist in 2018, en heb daar mijn BSc Mathematics with Computer Science gedaan. Deze ervaring is erg overschaduwd door de pandemie, en ik heb meer dan de helft van de lessen vanuit mijn slaapkamer achter mijn bureau moeten volgen. Hieruit volgde de behoefte om toch nog een keer die echte ‘studie in het buitenland’ ervaring op te zoeken. Ik wist al gauw dat ik geen behoefte had om nog heel lang door te studeren, en daarom viel mijn oog op de Master of Data Science aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada.

 

De Master of Data Science aan UBC is een versnelde opleiding: in tien maanden tijd ga je door lesstof die normaal over twee jaar verspreid is. Het schooljaar bestaat uit twee semesters verdeeld in drie blokken van vier vakken, wat neerkomt op 24 vakken in slechts acht maanden, met de laatste twee maanden gereserveerd voor het Capstone Project. Dit betekende lesdagen van acht uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags op maandag tot donderdag, met vrijdag lesvrij, al werd deze dag meestal gespendeerd aan huiswerk.

Als u nu denkt “dat klinkt als een zeer hoge concentratie leerstof”, dan heeft u daar groot gelijk in! Op lesdagen bleef ik vaak tot zes à zeven uur ‘s avonds na om op die dag zelf zo veel mogelijk van mijn huiswerk af te maken, zodat ik na nog een lange dag werk op vrijdag meestal wel het weekeinde vrij kon houden.

Een positief gevolg van deze hoge werkdruk was dat er onder mijn klasgenoten een sterk gevoel van eensgezindheid heerste. De MDS-opleiding laat mensen toe van allerlei verschillende academische en etnische achtergronden, dus niet alleen zaten we allemaal in hetzelfde schuitje, we hadden allemaal verschillende vaardigheden die te pas kwamen. Dit heeft ontzettend geholpen bij het volledig begrijpen van de lesstof: wat ik niet oppikte tijdens de les, leerde ik wel van mijn klasgenoten.

En dit blijkt ook terug in mijn cijfers! Ik heb mijn master afgesloten met een straight-A cijferlijst, waar ik ongelofelijk trots op ben. Terwijl ik de opleiding dus ruim gehaald heb, is de uitreiking pas in november en moet ik helaas nog een paar maanden wachten op het diploma zelf, maar dit stuur ik u met genoegen na zodra ik dit in ontvangst heb kunnen nemen!

Gelukkig waren mijn doordeweekse inspanningen vaak genoeg om het weekeinde daadwerkelijk te kunnen ontspannen, en dat deed ik vaak in de vorm van wandelen. Vancouver ligt aan de voet van de North Shore Mountain Range, en dat betekent eindeloos veel locaties voor buitensport met adembenemende uitzichten. Ik heb prachtige tochten gemaakt en talloze pieken getrotseerd door weer en wind, en daar bijzonder  veel van genoten. Naast wandelen heb ik in de winter ook een paar keer de mogelijkheid gehad om de pistes op te zoeken, gezien er twee wintersportgebieden met de bus bereikbaar zijn vanuit het centrum.

Ondertussen ben ik terug verhuisd naar Schotland, en heb ik mijn eerste baan weten te landen als Data Analyst bij het vliegveld. Ik heb het hier erg naar mijn zin, en ik had hier niet aan de slag gekund als ik mijn opleiding in Canada niet gedaan had.

Ik heb in jaar ongelofelijk veel geleerd. Op academisch niveau, maar ook over mezelf. Terwijl de hele ervaring heel erg mooi is geweest, ging het niet zonder slag of stoot. Negen uur achterlopen op al je vrienden en familie vanwege het tijdsverschil, bleek soms verschrikkelijk zwaar. Vaak had ik overdag niet de tijd om met contacten in Nederland te bellen, en tegen de tijd dat ik terug kwam van de universiteit lag iedereen al diep te slapen. Dit veroorzaakte af een toe heftige eenzaamheid, wat versterkt werd door het feit dat ik in het begin nog niemand echt goed kende.

            Daarnaast heerst er in Vancouver toch echt een hele andere cultuur. Terwijl er veel overeenkomsten zijn tussen Nederland en Canada, twee landen die deel uitmaken van de ‘ontwikkelde westerse wereld’, was het toch wel even wennen. Terwijl mensen vaak erg aardig tegen je doen, gaf het soms ook een gevoel van oppervlakkigheid. Het kan erg moeilijk zijn om echte connecties op te bouwen, en mensen maken vaak deel uit van hechte vriendengroepen, die behoorlijk afgesloten kunnen zijn. Je hoort vaak van mensen die naar Vancouver verhuisd zijn, dat het erg moeilijk is om je ‘roots’ neer te leggen.

Desondanks ben ik ontelbaar veel extreem bijzondere mensen tegen gekomen, en heb ik vriendschappen gemaakt die ik mijn hele leven zal koesteren. Terwijl ik er vrij zeker van ben dat ik nooit in Canada zou willen wonen, grotendeels omdat dit toch zo ver van mijn familie weg is, weet ik wel dat ik er nog vaak terug ga komen, en ik kijk daar nu al heel erg naar uit.

 

Nogmaals, uit de grond van mijn hart, bedankt voor uw financiële steun om dit avontuur waar te maken. Ik heb veel geleerd, ik ben gegroeid en ik heb me ontwikkeld als persoon. Het is een ervaring geweest die ik nooit zal vergeten. Mijn advies aan iedereen die overweegt een studie in het buitenland te ondernemen: doe het. Het is een perfect moment om jezelf te leren kennen, en meer van de wereld te ontdekken. Pak die kans.

 

Shopping Basket