Al zo’n 30 jaar (sinds 1982) geeft het Genootschap een gift om leerlingen naar een van de United World Colleges te laten gaan, waar zij hun laatste 2 jaar van de middelbare school (in international and mutual understanding) kunnen doen.

Het UWC-concept werd bedacht tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Het was een gewaagd plan dat werd gerealiseerd door Kurt Hahn, een visionair man.

Hahn geloofde dat het mogelijk was om religieuze, culturele en rassenmisverstanden te overwinnen en conflicten te voorkomen als jonge mensen vanuit de hele wereld bij elkaar gebracht werden. De gedachte was dat leerlingen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar genoeg geaard waren in hun eigen cultuur en nog vatbaar genoeg om van elkaar te leren.

De eerste UWC, UWC Atlantic College, opende in 1962 en vandaag de dag zijn er vijftien UWC-scholen en -colleges verspreid over vijf continenten. Bijna 55.000 leerlingen uit meer dan 180 landen hebben gestudeerd op een UWC-school of -college en er zijn meer dan 150 nationale comités. In de huidige turbulente 21ste eeuw zijn de doelstellingen van UWC nog net zo relevant als in 1962 – of misschien wel meer.

Bezoek de website van het United World College.